Ce este tampografia?… tot pe scurt…

Ce este tampografia

Puțină istorie…

Chiar dacă formele brute ale tampografiei au existat de secole, tehnologia a devenit adecvată pentru utilizarea pe scară largă de abia în secolul al XX-lea. Primele rădăcini ale tampografiei apar în industria de fabricare a ceasurilor, după al doilea război mondial, iar evoluțiile de la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, cum ar fi tampoanele de silicon și echipamentele mult mai avansate, au făcut metoda de imprimare mult mai practică.

Capacitatea de a imprima pe suprafețe anterior neimprimabile a aprins imaginația inginerilor și designerilor, și, ca rezultat, tampografia a explodat pe piața producției în masă.

Astăzi, tampografia este o tehnologie bine stabilită care acoperă un spectru larg de industrii și aplicații.

Totuși… ce este tampografia?

Tampografia este un procedeu de imprimare pe suprafețe plane, cilindrice sau neregulate, ce constă în transferul de cerneală de pe un clișeu polimeric cu suport metalic, pe suprafața ce se dorește imprimată, prin intermediul unor tampoane speciale din silicon. Acestea sunt fabricate în diverse forme, mărimi și coeficienți de duritate, fiind alese în funcție de materialele ce urmează să fie imprimate.

Etapele pe scurt ale tampografiei ar fi următoarele:

  • cerneala se întinde pe placa pentru a umple imaginea de pe ea.
  • cu ajutorul unei lame speciale se curăță placa lăsând cerneală numai în porțiunea gravată.
  • suprafața superioară a stratului de cerneală este expusă la aer.
  • tamponul de cauciuc siliconic coboară și presează pe zona de imagine, pe placă, ridicându-se apoi cu tot cu filmul de cerneală.
  • acesta, fiind acum cu cerneală, se mută la obiectul care urmează să fie imprimat și, din nou, se duce în jos, pe obiect de data asta, pentru a transfera imaginea de imprimare pe obiect.

1 469x215   2 468x215   3 470x215

4 343x254               5 341x173               6 343x251

7 308x266                    8 307x163                   9 309x273

Tampoanele fiind moi, sunt în măsură să ia forma substratului, astfel că tampografia este posibilă, pe suprafețe neregulate, denivelate și plane, cu aceeași ușurință și claritate.

Tampografia este folosită pentru tipărirea pe produse din multe zone ale industriei, incluzând aici industria medicală, auto, promoțională, electronică și multe altele.

 


Dacă vreți să ne criticați, să ne încurajați sau să propuneți un subiect de interes pentru dvs., o puteți face lăsând un comentariu aici sau completând formularul de contact.

Leave a Comment