Cum migrează cerneala ?
Cum migrează cerneala ? — atunci când este vorba de imprimarea pe materialele aflate în contact cu produsele alimentare sau pe ambalaje cosmetice
Materialele care vin în contact cu conținuturile sensibile trebuie să îndeplinească cerințele legale stricte pentru a garanta siguranța alimentelor sau a produselor cosmetice și, mai departe, sănătatea și bunăstarea consumatorilor. Aceasta include prevederi care reglementează transferul substanțelor din FCM (Food Contact Materials) în alimente sau în produsul cosmetic. Acest transfer de substanțe (migrația) este permisă numai în cantități care nu pun în pericol sănătatea umană, nu schimbă compoziția alimentelor sau nu au un impact negativ asupra caracteristici organoleptice ale alimentelor (cum ar fi gustul sau mirosul).
Riscul de migrare a substanțelor de pe partea imprimată pe partea neimprimată a așa-numitului „material de contact” în conținutul tip produs alimentar sau cosmetic, trebuie să fie luat în considerare înainte să se poată estima conformitatea unui material.
Există diferite tipuri de migrație:
Migrație difuză
Migrația de particule din cerneala imprimată prin substrat
Ca urmare a caracteristicilor lor chimice și a dimensiunii moleculare (greutate moleculară <1000 daltoni), unele substanțe, cunoscute sub numele de migranți, sunt capabile să migreze din partea imprimată prin substrat în partea neimprimată. Acest lucru depinde în mare măsură de proprietățile de barieră ale substratului.
Migrație „set-off”
Migrarea substanțelor de pe partea imprimată pe partea neimprimată a unei foi dintr-o stivă sau rolă.
Migrație în fază gazoasă
Migrația din cauza evaporării materialelor volatile prin încălzirea produselor alimentare în ambalajul original sau prin distilare cu aburi în timpul preparării, coacerii sau sterilizării.
Migrația depinde în principal de trei parametri:
Substratul
Pentru migrarea substanțelor, funcția de barieră a substratului este o proprietate foarte importantă. Cu cât sunt mai dezvoltate proprietățile de barieră, cu atât este mai scăzut riscul de migrare („barieră funcțională”). Materialele/substraturile care sunt complet impermeabile pentru substanțe, cum ar fi sticla sau unele metale (de exemplu, folia de aluminiu de cel puțin 7 μm) sunt așa-numitele „bariere absolute”. Pur și simplu nu este posibilă o migrație a substanțelor prin aceste materiale/substraturi („migrația prin difuzie”).
Cerneala de imprimat
Migrația este o problemă pentru toate tipurile de cerneluri pentru imprimare. Utilizarea selectivă a substanțelor cu greutate moleculară mare (de exemplu, monomerii funcționali superiori în cerneluri UV), selecția specifică și criteriile de puritate ale materiilor prime, precum și condițiile de producție adaptate pentru a se evita apariția impurităților asociate procesului, pot reduce semnificativ cantitatea de substanțe care migrează, în comparație cu cernelurile convenționale (ce nu au fost dezvoltate în mod special pentru acest tip de aplicație).
Condiții de proces
Uscarea efectivă și întărirea filmului de cerneală sunt condiții esențiale pentru a minimiza existența unor potențiale substanțe care pot migra, cum ar fi solvenții și monomerii. Acolo unde este posibil, trebuie evitată pe parcursul întregului proces de imprimare depozitarea sau roluirea substraturilor imprimate („set-off”). Grosimea peliculei de cerneală și raportul dintre suprafața imprimată și cea neimprimată determină cantitatea totală a substanțelor cu potențial de migrare din cerneală. Cu cât este utilizată mai multă cerneală de imprimare, cu atât este mai mare cantitatea de substanțe care pot migra.
Rezumat:
Chiar dacă cerneala de imprimare a fost proiectată în acest scop, un test de migrare cu produsul finit este întotdeauna esențială, deoarece alți factori din cadrul lanțului de proces, cum ar fi parametrii de imprimare, condițiile de prelucrare și alegerea componentelor ambalajului, afectează, de asemenea, gradul de migrare. Conformitatea trebuie, prin urmare, să fie întotdeauna verificată cu materialul tipărit.