UVGL-RH și UVGL-RL – efecte haptice pe sticlă

UVGL-RH și UVGL-RL

Posibilități de aplicare și ajustare (RH = Relief High Viscosity / RL = Relief Low Viscosity)

Simțul tactil și textura sunt primele experiențe senzoriale pentru o ființă umană. Un text sau un motiv în relief, în mod normal obținut în procesul de turnare a sticlei în matriță, se poate imprima pe aceasta cu ajutorul lacurilor Ultra Glass UVGL-RH și UVGL-RL, de la Marabu.

Datorită unui număr infinit de rețete de mixare, se poate imprima o gamă întreagă de efecte. Posibilitățile de mixare permit ajustarea exactă pentru a crea un film de cerneală gros sau subțire, în funcție de cerințe.

Amestecurile ce conțin o proporție mare de lac cu vâscozitate ridicată (UVGL-RH) sunt folosite la modele ce acoperă suprafețe mai mici, precum linii, text, și câteva logo-uri, în timp ce amestecurile cu o proporție mare de lac cu vâscozitate redusă (UVGL-RL) sunt mai potrivite suprafețelor mai mari, pentru a obține depuneri frumoase și uniforme.

Exemple:

Efecte tactile (haptice) pe sticlă cu UVGL-RH-RL (exemple)

Lacurile pentru relief, UVGL-RH și UVGL-RL:

  • pot fi mixate și imprimate pentru efecte transparente;
  • teoretic, pot fi utilizate individual, dar, din teste a reieșit că, în special la UVGL-RH, pot apărea probleme de curgere;
  • pot fi utilizate pentru a supraimprima (“overprint”) și a sublinia accente colorate;
  • pot fi colorate/mixate cu nuanțele de bază Ultra Glass UVGL, în procent de maxim 15%, pentru a crea efecte haptice non-transparente ce rezultă în urma unui singur proces de imprimare.

Astfel, în special în cazul depozitelor mari de cerneală, este posibilă crearea de print-uri opace, în ciuda cantității destul de scăzute de cerneală. Totuși, în acest caz, trebuie avută o grijă mai mare pentru a asigura o uscare UV adecvată.

Efecte tactile (haptice) pe sticlă cu UVGL-RH-RL-1

De luat în considerare următoarele:

  • Viteza de uscare și grosimea filmului de cerneală trebuie să fie optimizate.
  • În cazul în care suprafața prezintă neregularități, poate fi de ajutor să se reajusteze raportul de mixare și/sau să se extindă intervalul de timp dintre imprimare și uscarea UV.

UVGL-RH și UVGL-RL se comercializează separat, dar, pentru a obține cele mai bune rezultate, ar trebui utilizate împreună folosind proporțiile necesare (ex: 50:50 / 80:20 / 30:70).