Ce este serigrafia?… pe scurt…

Ce este serigrafia

Puțină istorie…

O formă recunoscută a serigrafiei a apărut pentru prima dată in China antică, în perioada dinastiei Song (960-1279 d.Hr.). Aceasta a fost apoi adaptată și promovată de alte țări asiatice, precum Japonia. Serigrafia a fost introdusă în Europa de Vest, în mare parte din Asia, cândva în secolul al XVIII-lea, dar nu a câștigat teren sau utilizare în Europa până când plasa de mătase nu a devenit mai accesibilă pentru comerțul din est.

Inițial, sita folosită în procesul de serigrafiere era executată din fire speciale de mătase multifilament, ajungând ca în zilele noastre sa fie realizată din poliamidă sau poliester.

 

Totuși… ce este serigrafia?

Serigrafia reprezintă un procedeu de imprimare pe suprafețe netede, care constă în aplicarea pe suportul ales (materialul pe care se imprimă) a unui strat de cerneală, folosind sita serigrafică, pregătită în prealabil cu șablonul necesar, și o racletă serigrafică specială, cu ajutorul căreia se face trecerea cernelii prin ochiurile sitei.

Imaginea realizată prin imprimarea serigrafică este formată dintr-un număr de puncte care este dat de numărul de ochiuri ale ecranului serigrafic.

Tehnologia de imprimare implică o multitudine de operațiuni, începând cu pregătirea ecranului serigrafic, prepararea cernelurilor, pregătirea suportului, până la reglarea temperaturii de uscare (în cazul materialului textil).

Realizarea ecranelor serigrafice se face cu ajutorul unei emulsii fotosensibile pe baza graficii realizate pe calculator a modelului de imprimat. Se execută câte un ecran serigrafic pentru fiecare culoare componentă a imprimeului. De exemplu: pentru a putea imprima elefantul din sigla noastră, sunt necesare trei astfel de ecrane serigrafice (pentru culorile alb, albastru și, respectiv, negru – vezi imaginile de mai jos).

Culoare - alb elefant

Culoare - albastru elefant

Culoare - negru elefant

Imaginea rezultată pe un suport alb este următoarea:
Elefant


Au rămas multe lucruri de explicat/dezbătut, referitoare la acest subiect, al serigrafiei, dar o vom face în articolele ce vor urma. Între timp ne puteți trimite criticile și sugestiile dvs. folosind modalitățile de contact puse la dispoziție.

 

Leave a Comment